חגיגה של שמחה: אילו עדות נוהגות לערוך טקסי חינות?

טקס החינה נהוג ונחגג כבר יותר מ-2,000 שנה. הטקס היה נחלתם של עמים קדומים כמו העם אשורי בתקופת התנ"ך, ועם הזמן הפך למנהג משמח בקרב בני עדות המזרח, והוא נהוג גם היום. אבל מה עושים בטקס הזה, ואיזה עדות חוגגות חינה? כל הפרטים בהמשך.

אז בואו נכיר את הטקס הזה:

חינה הוא טקס משמח שנהוג לחגוג לפני החתונה. מדובר בחגיגה של צבעים, מוזיקה ומאכלי עדות, המאפשרת לחתן ולכלה להרגיש כמו נסיך ונסיכה קצת לפני יום החתונה. החינה נחגגת בעיקר בעדות כמו העדה המרוקאית, התימנית וההודית. באירוע עורכים הכרות בין המשפחות, מקבלים מתנות כמו תכשיטי זהב וכלי בית, רוקדים לקצב של מוזיקה עדתית ואוכלים אוכל מסורתי. מרבית העדות שחוגגות חינה על פי המסורת, הן כאלה המגיעות מהמזרח התיכון, צפון אפריקה והודו. הנה כמה הסברים על הטקסים השונים הנהוגים בכול עדה:

חינה מרוקאית

חינה מרוקאית מסמלת את המעבר של הזוג מחיים כרווקים לחיי זוגיות. בטקס מורחים על כפות הידיים את משחת החינה המסורתית, משמיעים מוזיקה עדתית או מזמינים להקה עממית, מתלבשים בגלביות ותלבושות מיוחדות ואוכלים מאכלים טעימים. במהלך האירוע החתן והכלה מובלים על ידי בני משפחה וחברים עם צלחות מתוקים ונרות לרחבה, שם מורחים את חומר החינה על כפות ידיהם של הזוג הצעיר, כאשר כולם לבושים בלבוש מסורתי. הטקס מלווה בשירים, ריקודים, מוזיקה מסורתית, מתנות ואוכל טוב.

חינה הודית

טקס החינה החל באזורים של הודו ואומץ עם הזמן על ידי שאר יהודים מעדות המזרח. חינה הודית נחשבת מאד מיוחדת משום שיש בה תלבושות מרהיבות, מוזיקה הודית וריקודים יפים, אוכל טבעוני טעים והמון צבעוניות המגיעה לידי ביטוי בעיצוב ובתפאורה. בכול טקסי החינה ובכול העדות מורחים חומר אדום-כתום, המופק מעלי הכופר הלבן. את החומר בצורה עגולה על כפות ידי החתן והכלה עבור עושר אושר ומזל טוב. כדי לארגן את האירוע המיוחד ביותר, פנו למפיקת חינה מומחית שתוכל להתאים את כל מה שצריך בהתאמה לעדה ולחזון שלכם.

 

 

בחינה ההודית ישנן תלבושות מסורתיות כמו תלבושת לכלה הידועה כסארי ירוק בתוספת תכשיטים שקיבלה מהורי החתן. את הכלה נושאים לאולם באמצעות אפריון והחתן מלווה על ידי חבריו אל הכלה. הטקס הזה משמח מאד.

חינה תימנית

גם התימנים חוגגים חינה עם תלבושות מרהיבות ותכשיטי כסף כבדים שנענדים על גופם של החתן והכלה. יש עדות כמו העדה התימנית בהן הטקס נערך על מנת לגרש שדים ולהביא מזל ונחת לבני הזוג. במהלך הטקס החתן לובש שמלה, כובע, תכשיט מיוחד ומעטר את גופו בעלי צמח בשם שדאב. גם הכלה מתלבשת בצורה חגיגית ואל השולחנות מוגש כיבוד תימני מסורתי.

לסיכום,

טקס החינה נחשב חגיגי ומשמח, ויש לא מעט עדות שחוגגות אותו לעיתים בשילוב של מסורות, כמו למשל שילוב בין מרוקאים להודים או כל שילוב אחר. כיום אפשר לארגן טקס שנותן כבוד לכמה עדות במסיבה אחת! המשפחות בטקס זה נוהגות להציג את המסורת בצורה יפה ויש את מי שפונה לחברת הפקת חינות כדי לארגן את הטקס ואת האירוע בצורה אותנטית וכיפית במיוחד.

נגישות