לא מוותרים על הזכויות שלנו: הכול על מה שמגיע בחוק לחולים סיעודיים

להיות אדם סיעודי כרוך בשורה של קשיים ואתגרים, ועל כן טוב לדעת שניתן לקבל סיוע משמעותי. זו יכולה להיות קצבה כספית, זו יכול להיות גמלה חד פעמית, אלו יכולים להיות שירותי שיקום בתום אשפוז ממושך ואלו יכולים להיות מגוון הטבות נוספות. כיוון שכל הטבה חשובה וכל סיוע עשוי להיות משמעותי, מוזמנים להבין לעומק מה בדיוק מגיע לכם ואף כיצד ניתן להשיג זאת. כל המידע הרלוונטי מאוגד עבורכם כאן!

הגדרת חולה סיעודי

מבחינת הגדרה, חולה סיעודי הוא אדם שסובל מבעיות רפואיות שלא מאפשרות לו לתפקד, כך שהוא זקוק לסיוע תמידי עבור ביצוע מגוון משימות יומיומיות. משימות כגון להתקלח, לאכול, להתלבש ולעבור לבד ממצב של ישיבה לעמידה. כמו כן, החוק מגדיר אדם סיעודי גם כמי שיש לו בעיה נוספת, כגון אי שליטה על הסוגרים, קושי ללכת, או ריתוק לכיסא גלגלים. כמו כן, גם מצבים מנטלים נכללים, וכאן הכוונה לאנשים שלוקים באלצהיימר ובאנשים שמוגדרים כתשושי נפש כמו ירידה קוגניטיבית חמורה, בעיית התמצאות, או בעיית זיכרון. מדוע הגדרות כה חשובות? כיוון שיש זכויות לחולה סיעודי שכדאי שתכירו. למי אם כן מגיעה גמלת סיעוד, מהי קצבת שירותים מיוחדים, ואף אלו הסדרים קיימים עבור אשפוז סיעודי? הינה כל התשובות.

 

 

מגוון זכויות שמוטב לקחת בחשבון:

  • גמלת סיעוד – גמלת סיעוד מעניקה שעות סיעוד לטובת ביצוע פעולות יומיומיות. כאן יש לבחון מהי מידת התלות בזולת ואף מהו גובה ההכנסה. על מנת להתמצא ניתן להיעזר במחשבון זכאות לגמלת סיעוד. במהלך הבדיקה (מטעם ביטוח לאומי) נדרשים לעבור "בדיקת תלות", אם כי לעיתים ניתן להסתמך על מסמכי התביעה. כמו כן, מי שמעל לגיל 90 יכול לעבור במקום זאת בדיקת אבחון ע"י רופא גריאטרי.
  • קצבת שירותים מיוחדים – קצבה זו מועברת למי שאינו מאושפז במוסד. הגובה של הקצבה מושפע מהרמה שבה זקוקים לסיוע של אדם נוסף, והיא ניתנת לצד קצבת נכות כללית (ניתן לקבלה ללא תלות בקבלת הקצבה). גם פה ניתן להיעזר במחשבון של המוסד לביטוח לאומי.
  • עזרה סיעודית לניצולי שואה – אם תלויים בזולת עבור ביצוע פעולות בסיסיות, טוב לדעת שבין היתר עשויים להיות זכאים לשעות סיעוד מטעם הקרן לרווחת נפגעי שואה בישראל. מדובר בתוספת של 9 שעות סיעוד שבועיות, כאשר ניתן להמיר את 9 השעות כגמלה (השווי של שעת טיפול הוא 205 ש"ח). כמו כן, אם משתחררים מאשפוז זכאים ל-50 שעות סיוע, עד לפרק זמן של חודשיים, וזאת בתנאי שהכנסה החודשית נמוכה מ-10,447 ש"ח לחודש.
  • גמלת סיעוד זמנית – אם צופים החלמה, למשל כיוון שעברתם ניתוח כך שצפויה תקופת התאוששות ממוקדת, יש מצב שמגיעה לכם זכאות זמנית לצד מסלול מהיר ללא צורך לעבור מבחן תלות.
  • גמלת סיעוד בכסף – מי שמקבל גמלת סיעוד ומעסיק מטפל צמוד זכאי לקבל את סך הגמלה ככסף, וזאת לטובת העסקת מטפל, אם כי באופן כללי הסכום של הגמלה וסך האפשרויות מושפעים מסוג הגמלה שלה זכאים. כך למשל גמלת סיוע ברמה 1 מזכה מדי חודש בקצבה בסך 1,408 ש"ח בחודש, וזאת במקום לקבל שירותי סיעוד, כאשר כל שעת טיפול שוות ערך ל-256 ש"ח בחודש. כמו כן, אם זכאים לגמלת סיעוד מרמה 2 ועד רמה 6, הרי שניתן להחליף עד 4 שעות סיעודיות בכסף, או שניתן להחליף כשליש מסך השעות שמגיעות בכסף, כאשר פה כל שעת טיפול שוות ערך ל-205 ש"ח בחודש.

סיוע מכווין

כפי שמתחיל להתבהר, לאנשים סיעודיים מגיעות לא מעט זכויות, אך גם יש לא מעט משתנים ותנאים. מכאן שאם חשים אבודים במערכת, טוב לדעת שניתן להסתייע בעורך דין שבקיא בתחום, או בשירותים שפועלים בהתנדבות.

נגישות