מחלה ראומטית – גורמים, תסמינים וטיפול

מחלות ראומטיות הן קבוצה של הפרעות דלקתיות כרוניות הפוגעות במפרקים, בעצמות, בשרירים ובאיברים נוספים בגוף. מחלות אלה יכולות לגרום לכאבים, לנפיחות ואף לנכות. חשוב להכיר את התסמינים, את דרכי האבחון ואת הטיפול במחלה ראומטית כדי לאפשר איכות חיים טובה יותר למתמודדים איתן. בואו נעבור על מה שצריך לדעת.

מהן המחלות הראומטיות השכיחות?

מחלות ראומטיות נחלקות למספר קבוצות עיקריות, כאשר בכל אחת קיימים סוגים שונים של מחלות עם מאפיינים דומים. לצורך קבלת מידע מקצועי ומהימן בנושא, מומלץ לבקר במגזין בריאות מקוון המציע כתבות ומאמרים בנושאי רפואה שונים. הינה כמה מהמחלות השכיחות ביותר:

דלקת מפרקים שגרונית

מחלה זו פוגעת בעיקר במפרקים הקטנים של כפות הידיים והרגליים. היא מתבטאת בכאבים ובנפיחות במפרקים הנגועים, במיוחד לאחר תקופות של חוסר פעילות. עם הזמן עלולה להתפתח פגיעה בסחוס המפרקי ובעצם, והיא עשויה להוביל לעיוותים ולירידה בתפקוד.

דלקת מפרקים פסוריאטית

מתרחשת בקרב חלק מהאנשים הסובלים ממחלת העור פסוריאזיס. מלבד הפגיעה העורית האופיינית לפסוריאזיס, המחלה מערבת גם דלקת של מפרקים שונים בגוף, בדומה לדלקת מפרקים שגרונית. בנוסף, דלקת מפרקים פסוריאטית עשויה לערב דלקת של גידים והצטברות נוזלים באזורים שונים.

זאבת אדמנתית מערכתית (לופוס)

לופוס היא מחלה אוטואימונית מערכתית, שבה מערכת החיסון תוקפת בטעות רקמות ואיברים בריאים בגוף. המחלה עלולה לערב את המפרקים, את העור, את הכליות, את הלב, את הריאות ואת מערכת העצבים. בין התסמינים הנפוצים: פריחה על הפנים, רגישות לשמש, כאבי מפרקים, עייפות וירידה במשקל.

תסמינים וסימנים העשויים להעיד על מחלה ראומטית

בחלק מהמקרים יהיה קשה לזהות מחלה ראומטית בשלביה המוקדמים, שכן התסמינים הראשוניים דומים לאלו של מחלות אחרות. עם זאת, קיימים כמה תסמינים וסימנים שכדאי לשים אליהם לב:

כאבי מפרקים ונפיחות

כאבים, רגישות ונפיחות של מפרקים, בייחוד בכפות הידיים, בכפות הרגליים, בברכיים ובמרפקים, עשויים להצביע על קיומה של מחלה ראומטית דלקתית. כאשר המפרקים הפגועים חמים ואדומים, חשוב לפנות בהקדם להערכה רפואית.

תשישות ועייפות כרונית

עייפות מתמשכת שאינה חולפת גם לאחר מנוחה, וכן תחושת חולשה כללית, הן תלונות שכיחות בקרב אנשים עם מחלה ראומטית. הסיבה לכך היא ככל הנראה תהליכים דלקתיים סמויים המתרחשים בגוף.

בנוסף, כל סימן חריג של כאב מפרקי, שינויים בעור, ירידה במשקל או חום גוף מוגבר ללא סיבה נראית לעין מצריכים התייחסות של רופא. לפעמים זיהוי מוקדם של מחלה ראומטית יכול למנוע נזקים בלתי הפיכים לגוף.

 

מחלה ראומטית

 

אבחון וטיפול

בדיקות דם ודימות

בדיקות דם שונות, כמו רמות של חלבוני דלקת (CRP), גורמים ראומטיים (RF) ונוגדנים עצמיים (ANA), יכולות לספק מידע משמעותי באבחון מחלות ראומטיות. בנוסף, הדמיה כמו צילומי רנטגן, סריקות MRI ואולטרסאונד מאפשרת לקבל הערכה מדויקת יותר של הנזק המפרקי ושל המעורבות של איברים פנימיים.

תרופות נוגדות דלקת וחוסמות TNF

הטיפול התרופתי במחלות ראומטיות מבוסס בעיקר על תכשירים נוגדי דלקת לא סטרואידים (NSAIDS), וכן על תרופות אנטי-ראומטיות המשנות את מהלך המחלה (DMARDs). בשנים האחרונות, פותחו תרופות ביולוגיות חוסמות TNF הפועלות באופן ממוקד יותר על דלקות ומפחיתות תופעות לוואי. בהתאם לסוג המחלה הראומטית וחומרתה, הראומטולוג ימליץ על הטיפול התרופתי המתאים.

טיפולים משלימים ושינוי אורח חיים

נוסף על הטיפול הרפואי הקונבנציונלי, קיימים צעדים נוספים היכולים לתרום להקלה בתסמיני המחלה הראומטית ולשפר את איכות החיים. פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, דיקור סיני ושיאצו עשויים להפחית כאבים ולהגביר את טווחי התנועה. גם תזונה מאוזנת ושמירה על משקל תקין ופעילות גופנית מתונה יכולות לתרום להאטת ההתקדמות של המחלות.

ניהול וחיים עם מחלה ראומטית

ההשלכות של האבחנה עלולות להיות מורכבות ומאתגרות, גם מבחינה פיזית אבל גם מבחינה נפשית. הינה כמה טיפים שיעזרו להתמודד:

דאגו למעקב רפואי שוטף

חשוב לבקר באופן תקופתי במרפאה כדי לקבל הערכה של התקדמות המחלה ולהתאים את הטיפול הרפואי. בדרך זו גם ניתן יהיה לאתר מוקדם סיבוכים פוטנציאלים. חשוב לדווח לרופא על כל שינוי במצב או תסמינים חדשים.

שמרו על אורח חיים בריא ופעיל

למרות האתגרים הכרוכים במחלה ראומטית, כדאי ומומלץ לשמור על אורח חיים בריא ככל הניתן. תזונה מאוזנת עשירה בוויטמינים ובמינרלים, לצד שמירה על משקל גוף תקין והימנעות מעישון ואלכוהול – כל אלו תורמים לבלימת ההתקדמות של מחלות ראומטיות. גם פעילות גופנית מתונה ומותאמת אישית, כמו הליכה, שחייה או יוגה, תעזור לגמישות המפרקים ולשיפור הסיבולת.

אל תתמודדו לבד

לצד ההיבטים הפיזיים, חשוב להתייחס גם להשפעה הרגשית. תחושות של חרדה, דיכאון וקושי בהסתגלות למגבלות החדשות אינן נדירות. מומלץ לפנות לתמיכה מקצועית, כמו טיפול פסיכולוגי, וכן להיעזר בבני משפחה ובחברים קרובים. גם קבוצות תמיכה (פרונטליות או וירטואליות) יכולות להיות מקור מעולה להזדהות ולקבלת עצות מעשיות ועידוד.

לסיכום

מחלות ראומטיות כוללות מצבים רפואיים שונים המשפיעים על מערכת השלד והשרירים, ולפעמים גם על מערכות גוף נוספות. על אף שהגורמים המדויקים לחלק מהמחלות עדיין אינם ידועים במלואם, ההבנה הגוברת של מנגנוני המחלה הובילה לפיתוח גישות טיפול מתקדמות. חשוב להדגיש כי אבחון מוקדם וטיפול מתאים יכולים לשפר את איכות החיים של המטופלים ולהאט את התקדמות המחלה. המחקר בתחום ממשיך להתקדם, ומביא איתו תקווה לטיפולים חדשניים ומותאמים אישית בעתיד. טיפולים אלה עשויים לשפר עוד יותר את הזיהוי ואת איכות החיים של אנשים החיים עם מחלה ראומטית.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא. כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.
נגישות