מה הזכויות של דיירים בהליך תמ״א 38?

פרויקטי התחדשות עירונית בישראל הם פרויקטים פופולריים למדי. המדינה מעודדת בעלי נכסים ויזמים כאחד לחזק נכסים קיימים כאן בישראל וכן להפוך אותם לבטוחים יותר מפני רעידות אדמה. על הדרך האזור זוכה למתיחת פנים משמעותית והרבה פעמים זה מגיע גם עם שדרוג משמעותית של התשתיות ויש כאן מצב Win Win לכל הצדדים בתהליך. עם זאת, בתור דיירים עליכם לזכור שהרבה פעמים האינטרסים שלכם ושל שאר הגורמים בתהליך מתנגשים. אף קבלן לא יציע מטובתו לשלם לכם את כל מה שמגיע לכם והרשות המקומית לרוב תדרוש מכם לשלם מיסים גבוהים שאתם לא בהכרח חייבים לשלם (באופן מלא או חלקי). בדיוק בגלל זה בעלי דירות שנמצאים לקראת תהליך של תמ״א 38 או התחדשות עירונית באופן כללי, חייבים להיות מודעים לזכויות שלהם ולוודא שהם מקבלים תמיד את מה שמגיע להם. בואו ננסה להבין אם כך מהם הזכויות של דיירים בתמ״א 38, אבל קודם כל כמה מילים על החשיבות של ייצוג משפטי מקצועי בתהליך.

אל תתפשרו על עורך דין מנוסה ומקצועי

לשמירה על זכויות ותהליך תמ״א מועיל ורווחי, חשוב מאד להיעזר במומחים שיבטיחו שהזכויות שלכם נשמרות. אל תתפשרו על פחות מעורך מנוסה שמכיר את התחום לעומק עם ניסיון של ליווי מאות פרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית ובפרט תמ״א 38. מורן גור הוא עורך דין ותיק ובעל ניסיון עשיר בתחום וישמח ללוות גם אתכם ולהבטיח שאתם מוציאים את המקסימום מהפרויקט. אל תהססו ליצור קשר ולקבל מידע מקצוע וייעוץ ראשוני ללא עלות שיעשה לכם סדר ויראה לכם בדיוק איפה אתם עומדים.

 

 

מה זה בכלל תמ״א 38?

תמ"א 38 (המכונה גם תכנית מתאר ארצית 38), היא פרויקט התחדשות עירונית חשוב ומשמעותי בישראל. הפרויקטים יצאו לדרך בשנת 2005 במטרה לטפל בתשתיות ישנות במדינה ולקדם חיזוק של מבנים מפני נזקי רעידות אדמה ופיתוח עירוני. בהתאם למאפייני הפרויקט, בעלי נכסים יכולים להתקשר עם יזמים בהסכמים להריסה ובנייה מחדש של מבנים שלהם, המאפשרים בניית קומות נוספות או דירות חדשות. בתמורה מקבלים הבעלים דירות משודרגות ופיצוי כספי. הפרויקט נועד להגביר את בטיחות הבניין, להגדיל את היצע הדיור ולהצעיר שכונות ותיקות. פרויקטי תמ"א 38 הם חלק חשוב ומכריע בהתחדשות עירונית ויש להן השפעה משמעותית על נוף הנדל"ן בישראל.

זכויות הדיירים בפרויקט תמ״א 38

פרויקט תמ״א 38 מזכה את הדיירים כאמור בזכויות רבות, הן לאחר סיום התהליך והן במהלך השיפוץ ובנייה עצמה. בואו נדבר עליהן:

  • תוספות בנייה: הדיירים זכאים קודם כל לתוספות בנייה לטובת חיזוק הבניין ולתוספת של ממ״ד בדירות בהן אין ממ״ד. הדיירים גם יכולים לבקש תוספת מרפסת עד 12 מטר ומחסן בקומת הקרקע, אך אלו תלויים במאפיינים של כל בניין ספציפי ולא תמיד זה מתאפשר.
  • שדרוג תשתיות: חלק משמעותי מהפרויקט הוא שדרוג כלל התשתיות בבניין. הדיירים זכאים להתקנה של מעלית בניין (אם אין) וכן לשדרוג תשתיות המים, הגז, האינטרנט והחשמל. הרבה פעמים גם משדרגים את מראה הבניין באופן כללי, מרחיבים ומחדשים את הלובי והכניסה, מחליפים את תיבות הדואר ואפילו מוסיפים מקומות חנייה נוספים בבניין.
  • זכויות במהלך התהליך: הדיירים זכאים למימון דיור חלופי בזמן הפרויקט, לעמידה מלאה בתקני הבנייה, לשכירה של אנשי מקצוע, להקמת נציגות דיירים ועוד.

לסיכום

את כל הדברים האלו חשוב מאד להכיר ולוודא שאנו מקבלים את כל הזכויות שמגיעות לנו. אל תהססו לקבל עזרה מאנשי מקצוע.

נגישות