מרד גטו ורשה הוא אחד מהאירועים הדרמטיים והחשובים ביותר שהתרחשו בזמן תקופת השואה. למעשה, באומץ לב ועם מסירות עצומה הצליחו יהודים ששהו בגטו להילחם בנאצים שרצו להשמיד את הגטו ולהעביר את יושביו למחנה ההשמדה טרבלינקה. עם השנים הפך הסיפור של המרד לסמל למאבק היהודי בזמן תקופת השואה, ועדות לכך ניתן למצוא בהנצחה של מנהיגי המרד, כאשר אחד מהאלמנטים המרגשים ביותר הוא ללא ספק האנדרטה לזכר המרד שמוצגת ביד ושם בירושלים.
אריות מנורות וגיבור המאבק ביד ושם בירושלים
את האנדרטה לזכר היהודים שנלחמו כמו גם מנהיג המרד מרדכי אנליבילץ נוצר על ידי האמן המוערך נתן רפפורט. האנדרטה הזו הוצגה לראשונה בפולין בשנת 1948, וזאת כחמש שנים לפרוץ המרד. מאז האנדרטה משכה אליה אלפי מבקרים שמתרשמים לא רק מהגודל של האנדרטה אלא גם מהאלמנטים השזורים בה – אריות שנועדו להציג את רוח הלחימה של המורדים, מנורות שיאירו על החושך שהיה קיים בתקופה הזו וכן גיבור המאבק שהפך לאייקון תרבות ואחד מהסמלים של העם היהודי.
זאת ועוד, באנדרטה המוצגת בפולין מוצגת אישה כאשר חולצתה קרועה והשד שלה חשוף, אולם כאשר הוחלט להעתיק את האנדרטה לישראל, החזה הוצנע. יד ושם בירושלים החליטו להרים את הכפפה וליצור העתק כמעט מדויק של האנדרטה המוצגת בפולין, כאשר עד היום בטקסים הרשמיים עומדים הנואמים כאשר מאחוריהם האנדרטה מופיעה ומייצגת בצורה הולמת כמו גם מרגשת מאוד את התקופה ההיסטוריה והחשוכה בתולדות העם היהודי.
מה חשוב לדעת אודות האנדרטה?
תהליך היצירה של האנדרטה הוא מרתק מאחר והוא משלב היסטוריה לצד אמירה אישית של האמן. האנדרטה עשויה משיש שחור והיא מחולקת לשני חלקים – חלק שמייצג את תקופת השואה והחלק השני שמייצג את המרד. הצד של המרד מורכב משבעה נערים האוחזים בנשק, אולם הדגש הוא על מנהיג המרד, מרדכי אנליביץ. המראה של הנערים הוא גותי בסגנון אירופי, כאשר מעליהם עומדת אישה שמחזיקה תינוק כסמל של חמלה גם בזמן מאבק אלים. בצד השני ניתן להבחין ביהודים שהולכים כפופים אל מותם, כשמי שמוביל אותם הוא יהודי מאמין ספר תורה. מדובר בייצוג הולם של המאבק היהודי, ועל כן האנדרטה הזו הפכה לחלק בלתי נפרד מזיכרון זכר השואה והבנה כי סיפור הגבורה כולל גם את אותם יהודים שנאלצו ללכת אל מותם, אולם עד הדקה האחרונה לא איבדו את האמונה בקדוש ברוך הוא.
לסיכום
האנדרטה לזכר מרד גטו ורשה המוצגת ברחבת יד ושם בירושלים היא העתק מדויק של האנדרטה המוצגת בפולין. בכך, הצליח האמן ליצור זיכרון אומנותי שמייצג בצורה ראויה את המתים, הגיבורים ובעיקר את הרוח היהודית שלא ויתרה עד לרגע האחרון אל מול כוחות הרוע והרשע.