נשים בהייטק: איך להגיע לעתיד שוויוני בתחום?

עולם ההייטק, המהווה את חוד החנית של החדשנות והצמיחה הכלכלית במאה ה-21, עדיין מתמודד עם פער מגדרי משמעותי. למרות שנשים מהוות כמחצית מכוח העבודה הכללי, שיעור השתתפותן בתעשיית ההייטק עדיין נמוך משמעותית. אך מגמות חדשות, יוזמות פורצות דרך ושינויים תרבותיים מעמיקים מסמנים תקווה לעתיד שוויוני יותר שבו כישרון וחדשנות – ולא מגדר – יהיו המדד להצלחה.

נתונים סטטיסטיים על נשים בתעשיית ההייטק

כדי להבין את מצבן של נשים בהייטק, חשוב להתבונן תחילה בנתונים הסטטיסטיים המתארים את ההשתלבות שלהן בתעשייה.

שיעור הנשים מתוך כלל המועסקים בהייטק

למרות שנשים מהוות בערך 50% מכלל כוח העבודה, בענף ההייטק שיעורן נמוך משמעותית. בישראל, רק כ-30% מהמועסקים בהייטק הן נשים. המצב דומה גם במדינות מפותחות אחרות – בארה"ב, למשל, נשים מהוות רק כ-25% מכוח העבודה בהייטק. אחת הסיבות לכך היא מיעוט הנשים הבוחרות ללמוד מקצועות טכנולוגיים ומדעיים באקדמיה המהווים בסיס להשתלבות בחברות ההייטק.

פערי שכר מגדריים בהייטק

גם כאשר נשים כבר השתלבו בעבודה בהייטק, הן עדיין נתקלות בחסמים. אחד הבולטים שבהם הוא פער השכר המגדרי. בישראל נשים בהייטק משתכרות בממוצע 7% פחות מגברים באותם תפקידים. הפער אף גדל ככל שמטפסים בסולם השכר. נתון מדאיג זה מרמז כי עדיין מתקיימת אפליה מגדרית בשוק התעסוקה, גם בענף מתקדם כמו ההייטק.

ייצוג נשים בתפקידי הנהגה בחברות הייטק

תמונת המצב העגומה ממשיכה גם כשמסתכלים על שיעור הנשים בעמדות בכירות בהייטק. רק 16% מתפקידי הניהול הבכירים בחברות טכנולוגיה מאוישים על ידי נשים. בדרגים הגבוהים ביותר, כמו בדירקטוריון או במנכ"לות, המצב אף מדאיג יותר. הסיבות לתת-ייצוג זה מגוונות וכוללות תופעות כמו תקרת הזכוכית, המקשה על נשים להתקדם בסולם הארגוני בשל הטיות מגדריות ודעות קדומות.

אתגרים הניצבים בפני נשים בהייטק

מעבר לנתונים היבשים, חשוב להכיר מקרוב את החסמים והקשיים השונים שנשים בהייטק מתמודדות איתם, ולהבין לעומק את השורשים של פערי המגדר בענף.

תרבות ארגונית המקשה על נשים

תעשיית ההייטק התפתחה על בסיס תרבות גברית במובנים רבים. שעות עבודה ארוכות, תחרותיות גבוהה ודגש על הישגיות אישית מאפיינים רבים מהארגונים. נשים רבות מתקשות להשתלב ולהתקדם בסביבה כזו. הדרישה להשקעה מוחלטת בעבודה יוצרת קונפליקט לנשים המעוניינות לשלב הורות וקריירה. כמו כן, במקומות עבודה עם רוב גברי, נשים עלולות להרגיש בידוד וחוסר השתייכות.

קשיים בשילוב קריירה ומשפחה

אחד האתגרים הגדולים ביותר עבור נשים בהייטק הוא השילוב בין חיי המשפחה לדרישות הקריירה. תפקידים בתעשיית ההייטק מאופיינים לעיתים קרובות בשעות עבודה ארוכות, עבודה בלחץ ונסיעות תכופות לחו"ל. נשים המעוניינות לקחת חלק פעיל בגידול הילדים, מוצאות את עצמן נאבקות למצוא איזון בין המחויבות לעבודה למחויבות למשפחה. חברות רבות עדיין לא מספקות פתרונות מספקים כמו שעות עבודה גמישות, עבודה מהבית ותמיכה בהורות.

אתגר הגיל בקושי של נשים להשתלב

אתגר הגיל מהווה מכשול כפול עבור נשים המבקשות להשתלב בהייטק. בעוד שהתעשייה נוטה להעדיף עובדים צעירים באופן כללי, נשים מבוגרות יותר, במיוחד אלו המגיעות מהסבה מקצועית או לאחר הפסקת קריירה בשל הורות, מתמודדות עם דעות קדומות מורכבות במיוחד. למרות שדווקא ניסיון החיים והבגרות התעסוקתית שלהן עשויים להוות יתרון משמעותי בפתרון בעיות ובניהול פרויקטים, רבות מהן נתקלות בתקרות זכוכית כפולות – הן בשל מגדרן והן בשל גילן – המקשות על השתלבותן במשרות מפתח בתעשייה.

הזדמנויות לשינוי ולקידום נשים בהייטק

יוזמות להגדלת ייצוג הנשים בהשכלה ובהכשרה

ארגונים שונים פועלים להגדלת שיעור הנשים הבוחרות במקצועות הייטק, כבר משלבי בית הספר והלימודים האקדמיים. תוכניות רבות מציעות לתלמידות תיכון חשיפה לתכנות ולעולם הסייבר. הטכניון מפעיל פרויקטים לעידוד סטודנטיות במקצועות ההנדסה, הכוללים מלגות, חונכות ופעילויות ייעודיות. מטרתן להגדיל את מספר הבוגרות במקצועות ההייטק שישתלבו בהמשך בעבודה בתעשייה. הגדלת הכניסה של נשים לענף היא משימה חיונית להשגת איזון מגדרי בעתיד.

תוכניות חונכות ופיתוח מנהיגות לנשים בארגונים

חברות הייטק רבות מפתחות תוכניות פנים ארגוניות לחיזוק ולפיתוח הנשים העובדות בהן. למשל, יצירת פורומים ומפגשים לנשים בארגון, במטרה לחזק את הקשרים והרשת התומכת. נוסף על כך, תהליכי חניכה אישית של מנהלות בכירות לעובדות צעירות יכולה לתרום רבות להתפתחותן ולהתמודדות עם אתגרים בעבודה. תוכניות פיתוח מנהיגות וקורסים שמכוונים לקידום נשים לתפקידים בכירים, יוצרות מעין מאגר מנהיגות נשית איכותית, שתשפיע על אופייה של התעשייה כולה.

מדיניות ארגונית התומכת בשוויון מגדרי

יותר ויותר חברות הייטק מאמצות מדיניות פרו-אקטיבית לקידום משרות בהייטק לנשים וקידום שוויון מגדרי. הדבר בא לידי ביטוי ביעדים ברורים להעסקת נשים, מדיניות תומכת להורים, שכר שווה וכדומה. חברות אף מפעילות הכשרות לעובדים להטמעת עקרונות של גיוון ומניעת אפליה והטרדה נגד נשים. הצהרות של הנהלה בכירה על מחויבות לנושא ויצירת שינוי ארגוני מהשורש מהוות אמירה חיונית וחיובית כלפי נשים בהייטק.

דרכים להעצמת נשים בהייטק

על מנת להמשיך ולהעצים את הנשים בהייטק ולהגיע לשוויון מגדרי אמיתי, יש לפעול בכמה מישורים במקביל – החל מעידוד הדור הצעיר, דרך שינויים ברמת הארגונים ועד מעורבות של המדינה והחברה כולה.

עידוד נערות ללמוד מדעים וטכנולוגיה

הגדלת מספר הנשים בהייטק צריכה להתחיל כבר מגיל צעיר. יש להשקיע משאבים בחינוך מדעי-טכנולוגי לבנות, ולעודד אותן לבחור במקצועות אלו. דרושות יותר תוכניות העשרה וחשיפה לתחומי ההייטק לנערות, וכן מלגות ותמריצים כלכליים שיאפשרו לסטודנטיות להתמקד בלימודים.

גיבוש קהילות לתמיכה בנשים בתעשייה

על מנת לתמוך בנשים העובדות בהייטק ולתת להן כלים להתפתח ולהתקדם, יש לייצר רשתות וקהילות של נשים מקצועיות בתחום. נשים יכולות למצוא בקהילות אלו מענה לבעיות ואתגרים הייחודיים להן, השראה מנשים אחרות וכן קשרים חברתיים-עסקיים בענף.

חקיקה ותמריצים מהממשלה למען שוויון מגדרי

גם למדינה יש תפקיד חשוב בהשגת איזון מגדרי בהייטק. נדרשת חקיקה שתבטיח שוויון בשכר ותמנע אפליה נגד נשים במשרות טכנולוגיות. כמו כן, תמריצים כלכליים מצד המדינה, כמו מענקי מס לחברות עם אחוז גבוה של נשים, יכולים להאיץ את השינוי. גם השקעה בתשתיות תומכות משפחה כמו מעונות יום ומסגרות חינוך נגישות, יקלו על השילוב בין עבודה בהייטק לאימהות.

לסיכום

השגת שוויון מגדרי בהייטק היא משימה מורכבת שדורשת מאמץ בו זמני בזירות רבות. רק שיתוף פעולה בין מערכת החינוך, חברות ההייטק עצמן, ארגוני החברה האזרחית והמדינה, יוביל בסופו של דבר לשילוב מיטבי והוגן יותר של נשים בתעשיית ההייטק המתפתחת. השוויון המגדרי בהייטק יתרום לא רק לנשים עצמן, אלא יניב ערך רב לכלל החברה, בדמות חדשנות, מוצרים וטכנולוגיות שיענו באופן מיטבי על הצרכים של כולנו.

 

נגישות