ממה נוצרת עקמת בגב והאם אפשר למנוע אותה?

סקוליוזיס (Scoliosis) או עקמת בגב הוא מצב לא קל של הגוף, שעשוי להפריע מאוד לחיי היום יום. הן מבחינת יכולת התפקוד של הגוף והן בגלל כאבים. ממה נוצר מצב מיוחד כזה? האם הוא ניתן למניעה? ומה עוד חשוב לדעת על כך? זו היא סקירה קצרה שתרחיב:

כשהגוף יוצא מאיזון

עקמת עשויה להיות מולדת או נרכשת והיא מופיעה בעיקר בגיל ההתבגרות. זהו מצב, אשר קשור בדרך כלל לחוסר סימטריות בגוף, מבחינת עמוד השדרה, האגן, כוח השרירים בצידי עמוד השדרה ועוד. העקמת עשויה להיות קשורה גם בפגמים מבניים בחוליות ואפילו באיברים פנימיים בגוף, אשר הפגם שבהם משפיע על סביבתם. עקמת עשויה לנבוע גם מהשפעת מקור חיצוני. לעתים, מצב עמוד השדרה משתנה במהירות לרעה, עקב פגיעה גופנית או אפילו ניתוח. גורמים נוספים עשויים להיות גידולים באזור עמוד השדרה. להרחבה על כך, תוכלו למצוא מידע על עקמת בגב באתר מרכז רפאל. מקרים שבהם עקמת מחמירה עם הזמן, בולטים יותר בגיל מבוגר, אצל נשים, כאשר העקמת היא בחלקו העליון של עמוד השדרה או כאשר מדובר בהפרעה מולדת. כך שמדובר בליקוי גופני מורכב למדי, אשר עשוי להשתנות עם הזמן. כמו כן, כפי שתראו כאן בהמשך, עקמת היא מצב אשר עשוי להיות ביחסי גומלין מורכבים עם שאר איברי הגוף.

במה זה מתבטא?

הסימפטומים (תסמינים) העיקריים של עקמת בגב, בעזרתם ניתן לאבחן זאת, כוללים בעיקר:

  • חוסר איזון במערכת השלד – במבט כללי, עמוד השדרה יסטה הצידה במידה משמעותית, מקו האמצע הרגיל שבו הוא אמור להיות. באופן יותר נקודתי, נראה חוסר איזון שמתבטא בין השאר במיקום עצמות האגן, בגובה הכתפיים ובמרחק בין עמוד השדרה לשכמות. כמו כן, עשויים לראות עיוות גם בכפות הרגליים.
  • כאב – הסובלים מעקמת, לרוב גם מתלוננים על כאבים בעצמות ובשרירים. לעתים, הכאבים מופיעים בעקבות עמידה ממושכת.
  • מוגבלות בתנועה – באופן לא מפתיע, המצב הלא תקין של עמוד השדרה, עשוי להפריע במידה כזו או אחרת לתנועה בחיי היום יום. למשל, חוסר נוחות לבצע כיפוף של הגב קדימה.
  • מעבר לאבחון ראשוני ויזואלי, אבחון עקמת כולל גם צילומי CT ורנטגן.

 

 

האם היא ניתנת למניעה?

ככלל, עקמת הוא מצב שנחשב כבלתי ניתן למניעה. בניגוד למה שאנשים לעתים חושבים, העקמת גם לא נגרמת כתוצאה מתנוחה גרועה, תוך כדי ישיבה או תנועה. אך גם אם לא ניתן למנוע את העקמת, יש מקרים שבהם ניתן למנוע את החמרתה. היבט זה משמעותי מאוד, מאחר שלעתים ההחמרה היא רבה וגם מפריעה מאוד לתפקוד. ברפואה המערבית הקונבנציונאלית, פיזיותרפיה או מחוך אורתופדי עשויים לקדם מטרה זו. כמו כן, עשויות להיות פעילויות ספורט שמוטב יהיה שלא לבצע. במקביל, עשויה להינתן הדרכה לגבי ביצוע באופן משופר, של תנועות בחיי היום יום.

הטיפול

הטיפול בעקמת משלב גישות שונות והוא טיפול מתמשך. ברפואה המערבית הקונבנציונאלית, מטפלים בכאב באמצעות תרופות וזריקות. בעיוות המבני עצמו, מטפלים באמצעות פיזיותרפיה. במקרים חמורים, עשויים להידרש גם ניתוחים. מעבר לכך, ישנם טיפולים שמוגדרים כ"משלימים", כגון  כירופרקטיקה או דיקור סיני. כמו כן, תזונה מתאימה ותרגול גופני, נחשבים כמשפיעים לטובה. ספציפית לגבי הכאב שכרוך במקרי עקמת פעמים רבות, נציין כי שיטות "משלימות" כאלה ואחרות, עשויות לבטל צורך בלקיחת תרופות נגד כאבים.

לסיכום

עקמת בהחלט איננה מצב קל או מצב שיש להקל בו ראש. אך כפי שראיתם, יש דברים רבים שניתן לעשות בנידון, בכדי להקל על הסובלים מכך ולשפר את מצבם.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות