סדר הנחת תפילין: כל מה שצריך לדעת לפני שעושים את זה בפעם הראשונה

אחת המצוות החשובות ביותר ביהדות לגברים היא מצוות הנחת התפילין. יש כללים ברורים לגבי מתי צריך להניח את התפילין, איך עושים את זה, למי מותר להניח ומתי אין להניח תפילין. בין אם אתם מתחזקים ומתקרבים לדת ורוצים ללמוד על המצווה, ובין אם אתם כבר מקיימים אורח חיים דתי אך עדיין לא מקפידים על הנחת תפילין ורוצים ללמוד על זה, זה הזמן להכיר את המצווה הזו מכל הכיוונים. בואו ננסה להבין מה המקור שלה, מתי יש לקיים אותה ואיך מניחים תפילין בצורה נכונה. אבל לפני הכל אנחנו רוצים להכיר לכם את האתר שיעזור לכם ללמוד על נושא התפילין ונושאים אחרים חשובים בעולם היהדות.

הכירו את אתר משיב כהלכה

אם אתם לא בטוחים מהו הסדר הנכון להנחת תפילין, סדר הנחת תפילין באתר משיב כהלכה יעזור לכם להבין בכל זמן מהו אופן ההנחה הנכון. מדובר באתר נפלא המנוהל על ידי אברכים של אחת הישיבות המובילות בירושלים. הוא מכיל הרבה מאד מידע הלכתי מתוך המסורת של המר״ן רבי עובדיה יוסף. תוכלו למצוא באתר מדור מפורט של שאלות ותשובות הלכתיות, פינת שאל את הרב בה תוכלו לשאול שאלות באופן אישי ולקבל תשובה בתוך זמן קצר, תפילות וברכות מתוך סידור התפילה, פירוט לגבי הברכות לסוגי מזון שונים ועוד.

מהן תפילין?

תפילין הן תשמיש קדושה יהודי העשוי מעור של פרה ומכיל קלף שעליו רשומות ארבע פרשיות מהתורה. התפילין משמשים לקיום מצוות הנחת תפילין. על פי ההלכה מניחים את התפילין בשעות היום ולעולם לא אחרי שקיעת השמש בלילה. כמו כן מניחים תפילין בימי חול בלבד ולא בשבתות וחגים ונשים פטורות מן המצווה. ברמה העקרונית ניתן להניח תפילין בכל שלב במהלך היום אך כיום נהוג לקיים את המצווה לאחר תפילת השחרית. התפילין מכילות שתי יחידות נפרדות – תפילין של יד ותפילין של ראש. על פי ההלכה יש לנהוג בצורה מסוימת כאשר התפילין נמצאות על הגוף וזאת על מנת לשמור על קדושתן. בגלל האתגר הזה של השמירה על הקדושה, נהוג להניח תפילין מגיל מצוות ולא מהילדות (כמו במקרה של מרבית המצוות האחרות).

 

 

סדר הנחת תפילין

מתחילים בהנחת תפילין של יד. יש להניח על היד החלשה. מפשילים את שרוולי החולצה ומניחים את התפילין בצורה מסוימת לפי כללים ברורים (באתר משיב כהלכה תוכלו לראות איך בדיוק בסרטון וידאו) ולאחר הידוק הרצועות מברכים את הברכה המתאימה. לאחר מכן מניחים את התפילין של ראש על פי הכללים. חשוב לוודא שאין שום חציצה בין התפילין לראש (למשל על ידי הכיפה). לאחר ההנחה יש לברך את הברכות המתאימות. שימו לב כי ישנם הבדלים בין מנהג המזרחים למנהג האשכנזים. באתר משיב כהלכה תוכלו לראות את התהליך בצורה מפורטת ומדויקת וניתן לנסות ולהניח את התפילין במקביל לסרטון שמתנגן על מנת ללמוד.

קדושת התפילין

בגלל הפרשיות שבתוכן נחשבות התפילין לכתבי קודש ועל כן יש לנהוג בהן בכבוד ובקדושה. לפי הכללים אסור להיכנס איתן לחדרי שירותים או חדרי רחצה וכן אסור להניח אותן כאשר הגוף איננו נקי.

לסיכום

מצוות הנחת התפילין היא אחת מן המצוות החשובות ביותר בתורה הקדושה. אם אתם עדיין לא מניחים תפילין על בסיס קבוע ורוצים להתקרב לדת ולהתחזק, זוהי בהחלט מצווה שכדאי לדבוק בה. באתר משיב כהלכה תוכלו ללמוד כל מה שחשוב לדעת על סדר ההנחה ועל האופן בו מניחים תפילין.

נגישות